Art program marec

KAKOVOSTEN PROGRAM ZA NAJMLAJŠE

ČEBELICA MAJA: MEDENE IGRE (2D in 3D)

Sobota, 3.3. ob 16.00 3D
Nedelja, 4.3. ob 17.00
Sobota, 10.3. ob 16.00
Nedelja, 11.3. ob 17.00 3D
Sobota, 24.3. ob 16.00

Režija: Noel Cleary, Sergio Delfino in Alexs Stadermann
Scenarij: Fin Edquist po likih Waldemarja Bonselsa
Žanr: družinski risani
Dolžina: 85 minut

Glavnim likom so slovenske glasove posodili:

MAJA – Maša Tiselj
VILI – Matevž Müller
ARNIE – Igor Potočnik
BARNIE – Miha Rodman
FLIP – Jernej Kuntner

Čebelica Maja je klasični lik iz otroške literature – natančneje iz priljubljenega nemškega otroškega romana izpod peresa Waldemarja Bonselsa, objavljenega leta 1912 in prevedenega v neštete jezike.
Na TV zaslonih je oživela v pri nas še dandanes priljubljeni japonski otroški risani seriji iz sedemdesetih (vsem še vedno pride na misel naslovna pesem v izvedbi Janka Ropreta), nato v avstralsko-nemški seriji iz leta 2012; po prvi avstralsko-nemški celovečerni risanki iz leta 2014 zdaj Čebelica Maja: Medene igre prinaša še eno prisrčno zgodbo o Maji in njenem najboljšem prijatelju Viliju, na Makovem travniku pa se jima pridružujejo še drugi že znani in povsem novi liki.

Novi film se loteva pomembnosti skupinskega dela in truda, skupnega razmišljanja in reševanja zapletov, prijateljstva in spoznanja, da je povsem v redu, če kdaj ne veš odgovora na čisto vse. Teme so jasno izražene, zapleti pa začinjeni s srčnostjo, humorjem, barvitostjo in obilo zabave. Poleg tega ima ta zgodba, ki se za spremembo vrti okoli glavne junakinje pomembno sporočilo, saj večina risanih celovečercev v ospredje postavlja moške junake. Maja je tako lahko sijajna vzornica pri vzpostavljanju vrednot, kot sta enakopravnost in raznolikost.
Ko vedno preveč zagnana in navihana Maja (v slovenščini ji glas posoja Maša Tiselj) nehote v zadrego spravi cesarico Zumtropolisa, se mora spajdašiti s skupino odpadniških žužkov in tekmovati na Medenih igrah. Da reši svoj čebelnjak, se bo morala podati onkraj meja svojega doma in spoznati nove prijatelje ter nove nasprotnike, ob katerih jo čakajo velike preizkušnje. Na srečo ji bodo ob strani zvesto stali njen previdni prijatelj Vili (Matevž Müller), ljubki, četudi nerodni mravlji Arnie (Igor Potočnik) in Barnie (Miha Rodman) ter njen zaupanja vredni svetovalec, kobilica Flip (Jernej Kuntner).

LEO DA VINCI: MISIJA MONA LISA

Nedelja, 18. 3. ob 17.00
Nedelja, 25. 3. ob 17.00

Originalni naslov: Leo Da Vinci: Missione Monna Lisa
Angleški naslov: Leo Da Vinci: Mission Mona Lisa
Leto proizvodnje: 2017
Žanr: pustolovski, animirani film
Režiser: Sergio Manfio
Vloge/glasovi
slovenske sinhronizacije: Miha Rodman, Luka Markus Štajer, Nina Kaludjerović, Uroš Buh, Žiha Bunič, Maša Tiselj in drugi
Država: Italija
Jezik: slovenski-sinhroniziran
Trajanje: 82 min
Datum distribucije: 15. 03. 2018

Kratka vsebina:
V mestu Vinci življenje teče mirno. Leonardo se ukvarja z novim, neverjetnim izumom, prijatelj Lorenzo mu pomaga, Lisa pa ju opazuje in se jima posmehuje. Ko od pripovedovalca zgodb izvedo za skriti zaklad, se trojica poda na lov za izgubljenim bogastvom. In velika avantura se prične!

PETER ZAJEC

Sobota, 31.3. ob 17.00
Nedelja, 1.4. ob 18.00
Ponedeljek, 2.4. ob 18.00

Povsem drugačna velikonočna zgodba.

Spoznajte Petra Zajca, razposajenega, impulzivnega, včasih prisrčno navihanega, skratka tipičnega najstniškega zajca. To ni zajec iz pravljic, ki so vam jih pripovedovale mame in babice. To je zajec, ki bo vzbudil vašo uporniško plat in željo po nori zabavi.

Peter Zajec (Peter Rabbit) bo priskakljal na velika platna iz izjemno uspešne zbirke knjig, katere priljubljenost najbolje opisujejo številke: 45 milijonov prodanih izvodov, prevedene v 36 jezikov in še po 114 letih obstoja nič ne kaže, da bi njihova priljubljenost upadala. Priljubljeni zajec v modrem plašču in brez hlač je svojevrstna ikona, ki je niso vzljubili samo najmlajši bralci, temveč tudi nekoliko starejši.

Toda v filmu bo občinstvo zabaval nekoliko drugačen zajec, kot poudarjajo tudi sami producenti. Peter Zajec, ki nas bo spomladi odpeljal na družinsko dogodivščino v kino, je navihan, nagajiv zajček, ki rad rine v težave. V tej zgodbi se bo spoprijel z velikimi živalskimi izzivi in nevšečnostmi.

Animirano-igrani film Peter Zajec pripoveduje še nikoli prej prikazano zgodbo, ki se začne, ko Petrova družina prevzame kmetijo starega gospoda Gregorja in jo začnejo uničevati z razmetavanjem sadja in zelenjave. Toda nato kmetijo podeduje mladi Tomaž Gregor, ki je bistveno bistrejši in bolj ostroumen, kar pa je za razigranega Petra samo dodaten izziv in nikakor ne pomeni konca zabave. Ampak Tomaž Gregor se ne izkaže samo za velikega sovražnika, temveč tudi morebitnega tekmeca. Zaljubi se namreč v krajevno slikarko Betko, ki pa je tudi zajčkova nadomestna mama. Peter ima zdaj dodaten razlog, da spodi prišleka, njegova prizadevanja pa se nazadnje spremenijo v pravo bitko, tako za kmetijo kot za naklonjenost lepe Betke. Ta tekmovalnost bo odvedla Petra Zajca in mladega Gregorja na veliko pustolovščino daleč stran od jezerske idile, vso do prometne londonske podzemne železnice in nevarnih ulic velemesta nad njo. Peter bo moral na koncu spoznati, da korenje in slava nikoli ne bosta pomembnejša od ljubezni in družine.

KAKOVOSTEN PROGRAM

LADY BIRD

Sobota, 3.3. ob 18.00

1h 34min / 94min
Leto: 2017
Država: ZDA
Jezik: angleščina

Scenarij: Greta Gerwig
Režija: Greta Gerwig
Igrajo: Saiorse Ronan, Odeya Rush, Timothée Chalamet, Laurie Metcalf, Lucas Hedges, Kathryn Newton, Beanie Feldstein, Jake McDorman, Lois Smith, Tracy Letts, Laura Marano, Andy Buckley, Danielle Macdonald, Jordan Rodrigues, Stephen Henderson, Kristen Cloke, Daniel Zovatto, John Karna, Bayne Gibby, Robert J. Stephenson

Lady Bird (Saoirse Ronan) je najstnica pri sedemnajstih, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok. Hrepeni po avanturi, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih katoliške gimnazije v zakotnem Sacramentu. Pesti jo buren odnos s sicer ljubečo in predano, a hkrati trmasto mamo (Laurie Metcalf), ki ne popušča v svojih načelih in odločitvah. Lady Bird se ji vztrajno postavlja po robu in nekoč celo skoči iz vozečega avtomobila. Mati in hči pa si v marsikateri lastnosti in odzivu ne bi mogli biti bolj podobni.

BREZ LJUBEZNI

Nedelja, 4.3. ob 19.00:
Petek, 30.3. ob 10.00: Filmsko dopoldne

Ženja in Boris prestajata težko ločitev, polno zamer, frustracij, obtožb in očitkov. Oba sta že našla nova življenjska partnerja in komaj čakata, da se znebita drug drugega ter obrneta nov list – četudi to pomeni, da se bosta morala ločiti od svojega dvanajstletnega sina Aljoše. A ko je deček priča še enemu od neskončnih brunih prepirov med staršema, na lepem izgine.

Ruski cineast Andrej Zvjagincev (Leviatan) svojo nepopustljivo kritiko razčlovečenja in moralnega razkroja ruske družbe tokrat alegorično prenese v polje intimnih vezi in družinske drame. Nagrada žirije v Cannesu in nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Nagrada žirije – Cannes. Najboljši film – London. Najboljši mednarodni film – München. Najboljši film – Zagreb. Nagradi Evropske filmske akademije za najboljšo glasbo in fotografijo. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film. Melbourne. Sarajevo. Toronto. San Sebastián. New Horizons, Wrocław. Viennale. AFI Fest. Liffe…

LUNAPARK

Sobota, 10.3. ob 18.00

Režiser: Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake, Juno Temple
Igrajo: Woody Allen
Dolžina:: 101 min

LUNAPARK je zgodba o štirih ljudeh, katerih življenja se prepletajo sredi vrveža in direndaja zabaviščnega parka na newyorškem Coney Islandu v petdesetih letih prejšnjega stoletja: Ginny (Kate Winslet) je čustveno nestabilna nekdanja igralka, ki zdaj kot natakarica dela v restavraciji; Humpty (Jim Belushi) je Ginnyjin grobi mož in upravljalec vrtiljaka; Mickey (Justin Timberlake) je čeden mlad reševalec iz vode, ki sanja o tem, da bi postal dramatik; Carolina (Juno Temple) je Humptyjeva odtujena hči, ki se v očetovem stanovanju skriva pred mafijci. Film LUNAPARK, ki ga je poetično posnel direktor fotografije Vittorio Storaro, je prepričljiva dramatična zgodba o strasti, nasilju in izdaji, ki se odvija na slikovitem Coney Islandu.

Film LUNAPARK, dramatična zgodba o strasti, nasilju in izdaji, prikazuje štiri ljudi, katerih življenja se prepletajo sredi vrveža in direndaja zabaviščnega parka na newyorškem Coney Islandu v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

JAZ, TONYA

Nedelja, 18.3. ob 19.00
Ponedeljek, 2.4. ob 20.00

Režija: Craig Gillespie
Scenarij: Steven Rogers
Igrajo: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney in drugi
Žanr: biografska komična drama
Dolžina: 120 minut

Biografska zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn, ki je sodelovala v enem največjih športnih škandalov v zgodovini športa. Tonya Harding, umetniška drsalka, ki se visoko vzpenja na ameriških turnirjih drsanja, zabrede v težave, ko se v njeno življenje vrne nekdanji soprog. Tonya se pripravlja na državno tekmovanje v umetnostnem drsanju. Z nekdanjim soprogom najameta nekoga, da bi zlomil nogo njeni nasprotnici Nancy Carver. Ta poteza jo je omadeževala in ji uničila kariero.
V vlogi Tonyje bomo gledati Margot Robbie, Caitlin Carver pa je Nancy Kerriga. V drugih vlogah so Sebastian Stan, Allison Janney, Paul Walter Hauser, Julianne Nicholson, Bojana Novakovic in Bobby Cannavale.
Film je prejel zlati globus za najboljšo stransko igralko (Allison Janney) in ima 3 nominacije za oskarje, med drugim za najboljšo igralko v glavni vlogi (Margot Robie) ter za najboljšo igralko v stranski vlogi (Allison Janney).

DVOJNI LJUBIMEC

Sobota, 24.3. ob 18.00

Nominacija za zlato palmo Cannes 2017

Scenarist in režiser François Ozon (Bazen), mojster delirične filmske mreže napetosti, šoka, erotike in izjemne dinamičnosti, se vrača z mojstrskim trilerjem Dvojni ljubimec.

V novem filmu Ozon združi dva odlična igralca, s katerima je v preteklosti že sodeloval, Marine Vacth (Mlada in lepa) in Jérémieja Renierja (Les amants criminels). Tokrat ju popelje v intenzivno raziskovanje ženske, ki se prepusti nevarnemu ljubezenskemu razmerju.

Chloé dela kot varnostnica v pariškem muzeju in se poskuša ponovno postaviti na noge, zato se odloči za psihoanalizo. Občutljiva pacientka vidi v Paulu Meyerju skrbnega psihoanalitika, ki ji pomaga premagati depresijo. Ob koncu zdravljenja oba spoznata, da sta se zaljubila drug v drugega. Chloé obrne nov list v življenju, ko s Paulom začneta živeti skupaj, vendar se ji začne kmalu dozdevati, da Paul hrani skrivnost. Spontano obišče psihiatra Louisa Delorda. Čustvene in seksualne igrice bodo vse tri prignale do skrajnosti ter Chloé prisilile, da ukrepa, če želi rešiti skrivnost in sebe.

Joyce Carol Oates, avtorica romana Lives of the Twins, po katerem je film delno prirejen:

Film Dvojni ljubimec nenehno preseneča, je neverjetno domiseln ter vselej korak pred prevzetim in osuplim gledalcem. Igra in režija sta izjemni. Film se odvija kot v sanjah, vselej je na pragu nočne more, in se razodene v dramatičnem in nepričakovanem koncu. V retrospektivi dojamemo, da smo živeli intenzivno erotično skrivnost šele, ko je ta rešena.

FOXTROT

Četrtek, 29.3. ob 19.00

režija: SAMUEL MAOZ
scenarij: SAMUEL MAOZ
producent: MARC BASCHET, VIOLA FÜGEN, MICHEL MERKT, eITAN MANSURI, MICHAEL WEBER, ČEDOMIR KOLAR
glasba: OPHIR LEIBOVITCH, AMIT POZNANSKY
kostumi: HILA BARGIEL
montaža: ARIK LEIBOVITCH, GUY NEMESH
fotografija: GIORA BEJACH
žanr: drama
Dolžina: 108 minut, oznaka “R”

KRATKA VSEBINA

Z beneško veliko nagrado žirije ovenčana zgodba o naključjih in usodi, skozi katero režiser Samuel Maoz oriše ves absurd vojaške usmerjenosti današnjega Izraela.
Zakonca Michaela in Dafno nekega dne nepričakovano obiščejo predstavniki vojske. Sporočijo jima, da je njun sin Jonathan padel med opravljanjem vojaške dolžnosti. Po začetnem šoku začnejo Michaela jeziti preveč zagnano žalujoči sorodniki in pretirano prijazni vojaški birokrati, ki zakoncema dajejo podporo. Medtem ko se Michaelova žena predaja omami, on počasi drsi v vrtinec jeze, ta pa ga privede do nedoumljivega življenjskega obrata, ki se povsem enakovredno kosa z nadrealistično izkušnjo njegovega sina v izraelski vojski.

»Einstein je dejal, da je naključje božji način ostati anonimen. Fokstrot je ples moškega z lastno usodo. Gre za filozofsko priliko, ki poskuša z zgodbo o očetu in sinu razbiti nejasen koncept po imenu ‘usoda’. Daleč vsak k sebi sta, vendar navkljub razdalji in popolni ločitvi med njima spremenita usodo drug drugega in svojo lastno. Izziv, ki sem si ga zadal, je bil proučiti vrzel med stvarmi, na katere lahko vplivamo, in tistimi, na katere ne moremo.«
– Samuel Maoz

NAGRADE
Benetke 2017 (velika nagrada žirije)
Telluride 2017
Toronto 2017

Nedelja, 1.4. ob 20.00: Oblika vode LIFFE 2017

prejemnik 13 nominacij OSCAR, tudi najboljši film

 


Copyright © 2013 | Design in implementacija: Žiga N. | Urejanje in postavitev vsebine: Žiga N. | info@kino-vrhnika.si
Imate vprašanje?Izpolnite vsa polja Pošlji

Hvala! Sporočilo uspešno poslano. Odgovor lahko pričakujete v kratkem.