Art program Maj 2018

KAKOVOSTEN PROGRAM ZA NAJMLAJŠE

DVIGNI SIDRO

Torek, 1.5. ob 18.00
Petek, 18. 5. ob 18.00

Zaradi bližajočega se neurja Erazem prejme klic iz Veleporta, naj priskoči na pomoč čolnu, ki je ob Črni špilji zašel v težave. Erazem pogumno in uspešno opravi reševalno nalogo in postane junak. Ker se je tako odlično odrezal, mu ponudijo službo rešilnega čolna v Veleportu. Ponudbo sprejme in gre poskusit srečo v veliko mesto. Vendar se kmalu izkaže, da je delo veliko bolj zahtevno kot si je mislil. Kmalu mu načrte o ležernem delu prekrižajo hudodelci, ki na skrivaj kopljejo dragoceno kovino, ki škoduje okolju. S pomočjo prijateljev bo poskušal ustaviti tolpo hudodelcev, mu bo uspelo?

POLDI: PUSTOLOVŠČINE POGUMNEGA PTIČKA 2D + 3D

Sreda, 2. 5. ob 18.00
Nedelja 20.5. ob 16.00 (3D)

POLDI je islandski ptiček. Ko se njegova družina odpravi na jesensko migracijo v južne kraje, Poldi ne more z njimi, ker se še ni naučil leteti. Mali ptiček mora biti pogumen in iznajdljiv, če želi preživeti arktično zimo in premagati zlobne sovražnike ter dočakati pomlad, da bi se ponovno pridružil svojim ljubljenim. S pomočjo prijateljev, Poldiju uspe preživeti hudo islandsko zimo in premagati svoje velike in močne sovražnike ter dočakati pomlad kot heroj.

JAMSKI ČLOVEK

Nedelja, 13. 5. ob 16.00
Sobota, 19. 5. ob 16.00
Nedelja, 27. 5. ob 16.00

Nova animacija štirikratnega oskarjevca Nicka Parka, ki ga poznamo po filmu Wallace in Gromit in studia Aardman, znanega po kino uspešnici Bacek Jon film. Noro smešna prazgodovinska pustolovščina v znanem Aardmanovem animacijskem slogu. Zgodba se dogaja v prazgodovinskem obdobju, ko so zemlji gospodarile nevarne zveri in kosmati mamuti, spremlja pa jamskega človeka, ki skuša skupaj s svojim najboljšim prijateljem, divjim prašičem Hognobom, združiti svoje pleme v boju proti močnim sovražnikom, ki jim grozijo.

KAKOVOSTEN ART PROGRAM

ANA, LJUBEZEN MOJA

Sreda, 2. 5. ob 20.00

Ana, ljubezen moja je zgodba o moškem, ki si prizadeva odkriti, kako je nevideno, neizgovorjeno in celo nemišljeno oblikovalo njegovo življenje. /…/ Film se ne ukvarja z erozijo Tominega razmerja z Ano, ampak bolj z dejansko nezmožnostjo normalnega ustvarjanja odnosa. Ljubimca se obnašata kot vezne posode v fiziki; drug v drugega se zlivata s svojimi neizpolnjenimi potrebami. Ujeta sta v to, kar psihoanaliza imenuje transfer: preusmeritev lastnih občutkov in želja proti novemu objektu. Resnica vedno najde način, kako preživeti svoje zanikanje.«

VZTRAJANJE

Četrtek, 3. 5. ob 20.00

Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje samogovore, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi. Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb želi pripovedovati o fenomenu človeka. Ravno zato si liki v filmu ne delijo kraja ali časa dogajanja, ne vedo drug za drugega in nikoli ne bodo.«

MOŠKI NE JOČEJO

Nedelja, 13. 5. ob 18.00

Film predstavlja zgodbo vojnih veteranov iz različnih držav nekdanje Jugoslavije, ki jih poveže humanitarna mirovna organizacija, da bi delili svoje vojne izkušnje in med seboj vzpostavili zaupanje. Toda travme in močna čustva sovražnosti se znova porajajo ob srečanju nekdanjih nasprotnikov. Tako nekdanji vojaki, ki se trdno držijo svoje temeljne moškosti in lastnih predsodkov, zavrnejo razkritje nečlovečnosti dogodkov, ne glede na to, ali so jih storili oni ali drugi. Ta briljantno režirana drama govori o zmožnosti, da bi odpuščali drugim le po tem, ko odpustimo sami sebi. V odlični igralski zasedbi blesti tudi slovenski igralec Sebastian Cavazza.«

PLAYING MAN

Sreda, 16. 5. ob 20.00

Film nas odpelje na popotovanje skozi Slovenijo, Hrvaško, Italijo in Turčijo ter prikazuje moške vseh generacij, ki se družijo, kot so se družili že njihovi predniki – ob igrah. A med snemanjem režiser doživi globoko ustvarjalno krizo in kamero obrne proti sebi. Spomini na otroštvo in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

festivali, nagrade
Vesna za najboljši dokumentarni film – FSF, Portorož. Nagrada Georgesa de Beauregarda – FIDMarseille. Nagrada za podporo francoski distribuciji – Entrevues Belfort. Posebna omemba žirije – Pančevo. Nagrada Štigličev pogled za izjemno režijo (deljena). Sarajevo. FEMF, Piran. Festival avtorskega filma, Beograd. Festival First Look, Museum of the Moving Image, New York. Premiers Plans, Angers. Trst. Rotterdam. Festival True/False, Columbia, Missouri. ZagrebDox. Crossing Europe.

FILMSKE ZVEZDE NE UMIRAJO V LIVERPOOLU

Sobota, 19. 5. ob 18.00

Film, posnet po knjigi britanskega igralca Petra Turnerja, pripoveduje o njegovem razmerju z legendarno in ekscentrično hollywoodsko zvezdnico Glorio Grahame v zadnjih letih njenega življenja. Senzualna femme fatale se je v petdesetih letih pojavljala ob velikih imenih, kot so Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Lana Turner in Kirk Douglas, leta 1952 pa za nastop v Minnellijevem Mestu iluzij (The Bad and The Beautiful) prejela oskarja za stransko žensko vlogo. Mladi Turner jo je spoznal leta 1978 v Liverpoolu, kjer je igralka, takrat že v poznih petdesetih, nastopala v manjših gledaliških produkcijah.

Jamie Bell (Billy Elliot) in Annette Bening v resnični ljubezenski zgodbi med mladim britanskim igralcem in ugašajočo hollywoodsko zvezdo.

NIKOLI ZARES TUKAJ

Nedelja, 20. 5. OB 18.00

Težko pričakovana vrnitev škotske režiserke Lynne Ramsay postreže s še eno mojstrsko vlogo Joaquina Phoenixa. Dvakratni nagrajenec letošnjega Cannesa: najboljša moška vloga in scenarij.

Joe je nekdanji vojak in zunanji sodelavec organov pregona, ki zdaj živi z ostarelo mamo v hiši, kjer je preživljal travmatično otroštvo. Od upokojitve se večinoma preživlja z raznimi varnostnimi opravili, saj njegovi naročniki na črnem trgu cenijo njegovo brezkompromisno brutalnost in učinkovitost. Nekega dne ga najamejo, da poišče izginulo najstnico Nino, hčerko ambicioznega politika, ki se hitro vzpenja po družbeni lestvici. Zdi se, da so jo ugrabili trgovci z ljudmi, zato Joeju pustijo povsem proste roke pri uporabi načinov za njeno iskanje. Dogodki pa se začnejo kmalu obračati v povsem napačno smer …

PRIJAZNA DEŽELA

Sreda, 23. 5. ob 20.00

Zamolčano poglavje iz zgodovine avstralskih staroselcev razkriva zgodbo o nenačrtovanem zločinu, ki postane povod za iskanje pravice onkraj rasnega in etničnega zatiranja.

Sam je domorodec v srednjih letih, ki dela za pridigarja v divjini Severnega teritorija v Avstraliji. Ko se v sosednje oporišče priseli zagrenjeni vojni veteran Harry, pošlje pridigar k njemu Sama in njegovo družino, da bi mu pomagali pri vzreji živine. Vendar pa se odnos med moškima hitro poslabša, dokler naposled ne izbruhne nasilen obračun, v katerem Sam v samoobrambi ubije Harryja. Domorodec tako postane iskan kriminalec, ki ga bremeni umor belca, zato z ženo zbeži v divjino – v čudovito, a izjemno kruto puščavsko pokrajino. Narednik Fletcher dobi nalogo, da Sama izsledi, a ko začnejo prihajati na dan podrobnosti obračuna, se pri okoliških prebivalcih vse bolj poraja vprašanje, ali lov za domnevnim storilcem res služi pravici.

»Prizorišče filma Prijazna dežela je osrednja Avstralija, kjer sva s scenaristom Davidom Tranterjem odraščala. (…) V dvajsetih letih mi, avstralski staroselci, nismo bili uradno sužnji, vendar smo delali brezplačno, za obroke hrane, pod oblastjo pravnega predpisa, imenovanega Zakon o staroselskih zadevah. Tako so te družinske zgodbe tudi moja dediščina – osebni del te zgodovine, ki pripada vsem nam.«
– Warwick Thornton

NAGRADE
Benetke 2017 (posebna nagrada žirije)
Toronto 2017
London 2017

FANTASTIČNA ŽENSKA

Nedelja, 27. 5. OB 18.00

Marina in Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost.

Marina je mlada natakarica in ambiciozna pevka. Orlando je 20 let starejša od nje in ima tiskarno.

Nekega večera, po praznovanju Marininega rojstnega dne, Orlanda obide huda slabost. Marina ga nemudoma odpelje na urgenco in takoj odide. Orlando na urgenci umre.

Namesto da bi v miru žalovala, se mora Marina soočiti z neprijetnimi vprašanji policije in zaničljivim odnosom Orlandove družine. Zdravniki in Orlandova družina ji ne verjamejo, policija jo zaslišuje, ker sumi, da je bila vpletena v njegovo smrt. Orlandova bivša žena ne dovoli Marini, da pride na pogreb; Orlandov sin grozi, da bo Marino vrgel iz stanovanja, v katerem sta živela skupaj z Orlandom.

Marina je transseksualka in za večino Orlandove družine je njena spolna identiteta nesprejemljiva in perverzna. Namesto da bi v miru žalovala za ljubljeno osebo, se mora Marina boriti za pravico, da ostane to, kar je: kompleksna, močna, odkrita in fantastična ženska.

Festivali in nagrade:

Oskar za najboljši tujejezični film. Srebrni medved za najboljši scenarij, nagrada teddy za najboljši film, posebna omemba ekumenske žirije – Berlinale. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film. Nagrada spirit za najboljši mednarodni film. Nagrada feniks za najboljši film, režijo in igralko. Nagrada FIPRESCI za najboljšo igralko – Palm Springs. Nagrada goya (španski oskar) za najboljši ibero-ameriški film. Najboljši latinsko-ameriški film – San Sebastián. Najboljša igralka – Marseille. Telluride. Toronto. London. Busan.

Filmsko dopoldne: Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost

Četrtek, 31. 5. ob 10.00

Življenje in kontroverzna smrt Vincenta van Gogha, prikazana preko njegovih slik in likov na njih. Skrivnost se odkriva skozi intervjuje z liki, ki so bili najbližji Vincentu in skozi dramatično rekonstrukcijo dogajanja, ki so pripeljali do njegove smrti. Film prikazuje 120 van Goghovih najbolj poznanih slik. Vsebina filma je povzeta iz 800 pisem, ki jih je slikar sam napisal in nas vodi do odločilnih ljudi in dogajanja v času pred njegovo nepričakovano smrtjo. Vsaka scena je naslikana s tehniko, ki jo je uporabljal Vincent sam.


Copyright © 2013 | Design in implementacija: Žiga N. | Urejanje in postavitev vsebine: Žiga N. | info@kino-vrhnika.si
Imate vprašanje?Izpolnite vsa polja Pošlji

Hvala! Sporočilo uspešno poslano. Odgovor lahko pričakujete v kratkem.