Potek digitizacije opreme v Kinu Vrhnika

Napisal Kino Vrhnika on . Objavljeno v Novice

AVTOR: ŽIGA NOVAK

Menimo, da si potek prenove kinomatografske  predvajalne opreme zasluži mesto med pomembnimi članki tudi na tej strani. Že v poletnih mesecih smo Vas obveščali, da smo uspešno pridobili sredstva Slovenskega filmskega centra, ki je za obnovo prispeval 20. 000 €. Sredstva pa je primaknila tudi občina Vrhnika. Z zagotovljenimi sredstvi smo lahko pripravili javni razpis za opremo in izbrali najugodnejšega ponudnika. Izrečenih je bilo že veliko zahval, vendar je na mestu ponovna zahvala SFC-ju, ki je prisluhnila malim kinomatografom širom Slovenije in tudi letos pripravila razpis za sofinanciranje procesa digitizacije, prav tako pa se zahvaljujemo celotni občinski sestavi, ki je podprla naš predlog, ter primaknila ostali del sredstev, potrebnih za nakup digitalne opreme.

projektor3

projektor1

Iskrina kino projektorja, ki sta služila svojemu namenu preko 50 let

Montaža digitalne opreme je zahtevala ogromno pripravljanega dela. Tako smo najprej morali razmisliti o novem prostorskem načrtu v kinoprojekcijski kabini. Ker cenimo tradicijo smo bili odločni ohraniti oba Iskrina 35 mm projektorja, ki sta svojemu namenu služila preko 50 let. Oba sta skozi delovanje doživela nekaj nadgradnje, vendar sta v osnovi ostala nespremenjena. Na njih se je filme vrtelo do konca lanskoletne sezone (junij 2014). Glavni razlog za načrt prenove so bile “grožnje” izdelovalcov filmskih trakov, da bodo prenehali z izdelovanjem celuloidnih 35 mm filmskih medijev, češ da je izdelava le teh predraga, surovine pa zmanjkuje. Vsi smo vedeli, da bo ta čas prišel, vendar smo hkrati bili začudeni, da je ta sprememba sledila tako hitro. Tako je edina možnost za preživetje filmske kulture na Vrhniki bila investicija v digitalno kino opremo.

Po odločitvi o ohranitvi klasičnih projektorjev smo morali pripraviti novo projekcijsko okno za nov digitalni Barco projektor, ki stoji na mestu, kjer je včasih stal desni 35 mm projektor. Kmalu smo naleteli na težave z elektriko, saj se je ravno v zastavljeni projekcijski odprtini skrivalo nemalo električnih napeljav, ki jih je bilo potrebno podaljšati in speljati po drugi poti. Prav tako smo morali ponovno povezati star projektor, ki je sedaj zavzel novo pozicijo. Tega povezuje 12 različnih električnih žic, ki omogočajo pravilno delovanje, med obema projektorjema. Nadalje je bilo novo odprtino potrebno pozidati, dodati še eno za novo lokacijo starega projektorja, stvar gradbeno zaključiti, pokitati ter pobeliti steno.

 gradnja1 gradnja

 

 

Opraternica v gradbenem stanju. Opazimo številne električne napeljave in novo projekcijsko okno

Ko so bila gradbena dela zaključena sta na vrsto prišla povezava zvoka, ter nastavitev slike. In s tem smo prvič lahko zagnali nov digitalni projektor, katerega slika nas je pozitivno presenetila. Tudi zvok je bolj kakovosten, čeravno so v dvorani prisotni stari zvočniki, ki jih uporabljamo že mnogo let. Projektor omogoča tudi predvajanje 3D tehnike, katero pa zaradi neustreznega platna še ne moremo koristiti. Vendar tudi to pride na vrsto, predvidoma aprila prihodnje leto. V kratkem pa bomo nadgradili tudi osnovne zvočnike, in počasi prišli do polne zmogljivosti sodobne tehnologije.

Namig: Digitalizacija je izraz, ki se ga v slovenski fimski stroki uporablja za prenos starejših, arhivskih filmov, katerega nosilec je 35mm filmski trak, v digitalni format. Postopek opremljanja in nadomeščanje klasičnih filmskih projektorjev z digitalnimi pa opredeljuje pojem digitizacija. Digitalna oprema ima zakonitosti zapisa v DCI standardu, ki je v uporabi po vsej Evropi, in nadomešča klasičen 35mm kolut.

koncna prenova1

 

koncna prenova

Kino Vrhnika

Sledi dogajanju v kinu tudi na Facebooku

 • review rating 5  Nice sound, cozy seats, cheap tickets, homey atmosphere.

  thumb samoza fejsbuk
  2/17/2019
 • review rating 5  Calm & clean worth the drive from Ljubljana to Vrhnika

  thumb Gregor Zupan
  2/11/2019
 • review rating 5  Ful je blo dobr

  thumb Jost Beden
  11/29/2018
 • review rating 5  I do not go to the cinema very often. The main reason for that is all the bright and shine of modern multiplexes where nothing classy remains. I was used to going and watching every action or SF movie as a kid, and I remember that theaters in my birthplace were more than just halls with projectors and seats - they were like temples, where many people used to come and not only entertain themselves but also be a part of an event. Being also a classic theater, this movie theater combines the best of classic theater and modern architecture and equipment, and while sound could be handled better, offers an incredible feeling of an old-style theater. No popcorn and sweet drinks, no garbage, even the audience (including kids) behaves more respectful during shows. I enjoyed even not so good movies just because of that classic feeling of being in a "theater". You can take your girl to a romantic movie like in old times. Highly recommended!

  thumb Davor Pleskina
  9/11/2018
 • review rating 4  Cheap and decent quallity

  thumb Guru VII
  6/21/2018
 • review rating 5  Kino z dušo in pester izbor prireditev

  thumb Mojca Mikolič
  6/12/2018
 • review rating 5  Smalltown cinema, decent seats

  thumb Samir Subašić
  4/25/2018
 • review rating 5  Poceni vstopnice..udobni sedeži..primerno tudi za otroke..meni je zelo všeč,ker imajo primerne ure animiranih filmih za otroke.

  thumb Katja Decman
  4/09/2018
 • review rating 5  Prijeten, udoben.

  thumb Damjan štembergar
  2/16/2018
 • review rating 5  Super je, nobene gneče, pogrešam edino kakšne prigrizke ☺

  thumb Tjaša Kralj
  2/09/2018

Copyright © 2013 | Design in implementacija: Žiga N. | Urejanje in postavitev vsebine: Žiga N. | info@kino-vrhnika.si
Imate vprašanje?Izpolnite vsa polja Pošlji

Hvala! Sporočilo uspešno poslano. Odgovor lahko pričakujete v kratkem.